V našom včelárstve sa dlhodobo zaoberáme témou využiteľnosti včelích produktov v každodennom živote. Spomedzi rôznych užitočných nápadov nás v poslednej dobe najviac zaujal ekologický spôsob balenia potravín, ktoré využíva spojenie látky a včelieho vosku. Náš záujem a zvedavosť nás priviedla k tomu, že sme sa rozhodli vyskúšať ho v praxi. Zistili sme, že táto metóda má obrovský potenciál nahradiť komerčne využívané obaly na potraviny, ktoré nie sú veľmi šetrné k životnému prostrediu.

Na výrobu obalu na potraviny zo včelieho vosku budeme potrebovať:
• Bavlnenú látku ľubovoľného vzoru
• Včelí vosk (nastrúhaný na jemno)
• Alobal
• Žehličku
• Väčšiu dosku
• Strúhadlo/nožík

Proces výroby je veľmi jednoduchý. Dosku si položíme na stôl a dáme na ňu alobal. Následne na alobal položíme látku, na ktorú rovnomerne rozložíme nastrúhaný včelí vosk. Zakryjeme ďalšou vrstvou alobalu a prežehlíme. Tento postup zopakujeme niekoľkokrát, aby sa látka dostatočne napustila voskom.
Alternatívne môžeme namočiť látku do vopred roztopeného vosku, nechať odkvapkať a následne usušiť. Táto metóda je vhodná pri väčšom množstve vyrábaných obalov.
Každým zo spomenutých postupov si vyrobíme skvelý ekologický obal, ktorý môžeme využiť opätovne. Po použití stačí obal jemne omyť vlažnou vodou a vysušiť.
Do tohto obalu možno zabaliť čokoľvek – školskú desiatu, ovocie, sendviče...