Už sme si spomínali aké druhy medov na Slovensku poznáme. Dnes sa chceme venovať medu nielen ako potravine, ale aj ako liečivu.

V dnešnej dobe sa väčšina ľudí pozerá na med len ako na potravinu (sladidlo), avšak existuje veľa cenných vedeckých poznatkov o mede a jeho liečivých účinkoch. Zo štatistík vyplýva, že med ako sladidlo nie je veľmi využívaný - jeho spotreba sa na Slovensku pohybuje dlhodobo okolo 250g na osobu ročne. V porovnaní s repným cukrom, ktorého Slovák spotrebuje cez 30 kg ročne, je to pomerne málo, čo sa môže odrážať aj na našom zdraví.

Repný cukor obsahuje prevažne disacharidy, ktoré pri štiepení nadmerne zaťažujú ľudských organizmus. Vysoká spotreba repného cukru má podľa viacerých odborníkov vplyv na vznik civilizačných chorôb.

Na rozdiel od repného cukru tomu včelí med obsahuje prevažne monosacharidy: glukózu – hroznový cukor a fruktózu – ovocný cukor, v rôznom množstve a pomere podľa zdrojov nektáru. Tieto jednoduché cukry organizmus človeka takmer bez námahy a bez enzymatickej záťaže využíva.

 

Med obsahuje:

• Dextríny
• Oligosacharidy
• Vodu
• Bielkoviny ( 0,1 – 0,5 % v závislosti od druhu medu)
• Enzýmy
• Vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
• Vonné látky
• Farbivá – flavonoidy a karotén
• Peľové zrnká
• Minerálne látky : vápnik, fosfor, draslík, sodík, síru, horčík, železo, mangán...
• Voľné organické kyseliny
• Aminokyseliny

 

Med sa používa pri:

 

• chorobách srdca, pečene, žalúdku, čriev, ľadvín, močových ciest
• chrípke
• tuberkulóze
• pri liečbe vysokého krvného tlaku

 

Med je dobré prikladať aj na rany, popáleniny a preležaniny. Plastickí chirurgovia zistili, že pri transplantácii kože sa rany rýchlejšie hoja ak pacient dostáva stravu obohatenú o med.

Med je účinný aj ako bojovník proti nespavosti a nervovej vyčerpanosti.

V nasledujúcom článku sa budeme už konkrétnejšie venovať jednotlivým receptom na využitie medu. Dnes prikladáme aspoň jeden recept, ktorý sa výborne hodí na jesenné sychravé počasie.

Na začínajúcu chrípku, zápal hrdla a prechladnutie je účinné zohriať alkohol (najlepšie domácu pálenku), do ktorého sme pridali med. Túto horúcu zmes treba vypiť a ľahnúť si do tepla. Pri chrípke je dobré piť lipový čaj spolu s lipovým medom.